Grafic de lucru
- Luni-Joi: 08:00 - 16:00
Vineri: Zi liberă
Sâmb.-Dum.: Zi liberă
Informatii de contact
-
Phone: +373 22 28 87 26
+373 69 480 147 - chirurgestetician@gmail.com
Lifting facial
Lifting facial, în chirurgia îmbătrânirii feţei
În ultimii ani, chirurgia de întinerire a feţei îmbătrânite a câştigat popularitate. Când spunem aceasta ne referim la faptul că în ultimul timp din ce în ce mai mulţi bărbaţi apelează la chirurgia estetică. Şi chiar dacă liftingul facial (ridicarea feţei) este cel mai cunoscut procedeu de înfumuseţare, chirurgia de întinerire a feţei nu se limitează la pielea căzută, riduri şi forma obrajilor, cu care şi aceştia des se confruntă. În timp ce unii pacienţi îl consultă pe medicul estetician pentru problemele de înfăţişare, alţii caută să corecteze anumite dificultăţi funcţionale care apar odată cu trecerea timpului. Mulţi dintre pacienţii bărbaţi, au constatat specialiştii, plictisiţi de o înfăţişare obosită şi de dificultăţile funcţionale pe care le au, îşi recapătă încrederea în forţele proprii abia după efectuarea corecţiei pe cale chirurgicală. Deşi liftingul este cel mai bine cunoscut procedeu din seria operaţiilor de înfrumuseţare, chirurgia de întinerire a feţei nu se limitează la pielea căzută, fiind completată de alte operaţii şi metode adjuvante de atenuare a ridurilor sau altor defecte. Unele sunt vizibile cu ochiul liber, în timp ce altele nu. Astfel, muşchii îşi pierd din tonicitate, epidermul se îngroaşă, se reduce stratul de grăsime subcutanată, ceea ce face ca pielea să fie brăzdată de mici riduri. Fibrele ţesutului conjunctiv al dermului îşi pierd din elasticitate, porii se dilată, pielea îşi pierde aspectul catifelat, în timp ce cantitatea de apă se reduce, accentuându-se fenomenul de deshidratare. În acest fel, apar pungile de sub ochi şi bărbia dublă. Prin urmare, când vorbim despre îmbătrânirea pielii, ne referim, de obicei, la riduri. Şi aceasta deoarece ele ies mai pregnant în evidenţă.
Factorii care determină îmbătrânirea feţei
Îmbătrânirea pielii se remarcă la unele persoane mai devreme iar la altele mai târziu. Factorii etiologici ai îmbătrânirii pielii constau în expunerea la soare, fumatul, atrofia oaselor şi a grăsimii subcutanate, pierderea şi acumularea în greutate, cutele produse în mod repetat prin expresia facială obişnuită (mimica feţei – plâns, râs etc.), acţiunea constantă a forţei gravitaţionale şi ereditatea. Mai contribuie la apariţia acestor fenomene şi alţi factori precum abuzul de fard, în cazul femeilor, alcool, tutun, nerespectarea orelor de somn şi, în general, o viaţă neechilibrată. De exemplu, pacienţii care trăiesc într-un climat umed sunt protejaţi de acest climat, comparativ cu persoanele care trăiesc într-un climat arid. La aceştia din urmă se poate observa o accentuare a încreţiturilor feţei. În orice caz, expunerea repetată la soare este factorul cel mai important care contribuie substanţial la dezvoltarea ridurilor. Cei care au pielea subţire, uscată, tind să manifeste mai timpuriu semnele de îmbătrânire. Cu toate acestea, la ei se remarcă rezultatele cele mai bune după efectuarea intervenţiei chirurgicale, cu incizii imperceptibile. Pacienţii cu piele groasă, mai închisă sau cei cu piele grasă tind să îmbătrânească mai încet. În astfel de cazuri apar mai frecvent cicatrice adânci după operaţie.
Indicaţiile liftingului facial
Pacienţii care solicită o operaţie de ridicare a feţei sunt, în general, persoane de vârsta a doua sau a treia. Ei se plâng de o coborâre a grăsimii şi pielii sub linia obrajilor până înspre gât. Obrajii încep să se formeze chiar din dreptul bărbiei, creând o slabă definire a liniei gâtului. Grăsimea şi laxitatea excesivă a pielii la nivel submentonier poate crea impresia dublei bărbii. Liniile adânci care definesc şanţul nazolabial pot deveni mai pronunţate. Se formează încreţituri în jurul gurii, frunţii şi ochilor, acolo unde muşchii trag de pielea mai puţin elastică. Grăsimea delimitată de tracturile musculare la nivelul gâtului dă aspectul „guşii de curcan”, diformitate ce poate supăra pe unii adulţi odată cu îmbătrânirea. Aceste tracturi formate de platisma musculară se pot observa prin ţesutul conjunctiv slăbit dacă pacientul îşi împinge bărbia înainte şi grimasează. Mulţi bolnavi nu vor decât să arate mai tineri, mai „fresh”, adică mai proaspeţi. Ei îşi petrec mult timp în faţa oglinzii, întinzându-şi singuri pielea feţei, pentru a vedea cum ar arăta după o eventuală operaţie. De multe ori, însă, această manevră accentuează defectele, mutându-le în regiunea posterioară. Întinderea excesivă a şanţurilor nazolabiale, obrajilor şi conturului bucal dau o înfăţişare nenaturală. Folosind o ridicare într-un etaj superior al feţei, asociată cu o întindere posterioară, liftingul facial poate restaura în mod remarcabil conturul natural, neted, al feţei inferioare, liniei obrajilor şi gâtului. Candidaţii ideali pentru lifting sunt persoanele sănătoase, din punct de vedere fizic şi psihic, şi relativ slabe. Corecţia la pacientul supraponderal, doar prin liftingul pielii, este contraindicată, dar îmbunătăţiri ale metodei se pot obţine prin liposucţiunea asociată la nivelul gâtului, obrajilor.
Liftingul la bărbaţi
Statisticile arată că pe zi ce trece numărul bărbaţilor care doresc să beneficieze de un lifting este într-o continuă creştere. Procedeul este aproape similar celui efectuat la femei, însă, unele particularităţi locale impun mici devieri de la tehnicile clasice.
Bărbaţii se tund scurt şi nu se fardează. Astfel sunt dezavantajaţi în privinţa camuflării echimozelor şi cicatricelor postoperatorii. Pentru a păstra favoriţii, incizia preauriculară îi va ocoli, astfel încât ei se vor deplasa spre tâmple. O problemă care se situează la polul opus apare la rotirea lamboului în retroauricular şi conţine foliculi de păr şi, evident, poate să apară o creştere de păr în spatele urechii. Dar se rezolvă şi această inconvenienţă prin depilare electrică. Pentru a diminua ridurile frontale şi a ridica sprâncenele poate fi efectuată o incizie pe marginea superioară ale acestora iar lamboul este tracţionat în sensul invers celui obişnuit.
Miniliftingul
Dacă este solicitată o antrenare în lifting a unei arii facilale mai restrânse, incizia şi decolarea poate fi limitată, corespunzător zonei respective. Aceste miniintervenţii sunt eficiente mai mult pentru etajul superior – pomeţi, tâmple, sprâncene - ele fiind indicate în special pacienţilor sub vârsta de 40 de ani.
Complicaţii
Hematom – consecinţă a unui vas sanguin necoagulat, a oscilaţiilor tensiunii arteriale cu tendinţă hipertensivă Necroză parţială a lamboului – la pacienţii cu microcirculaţia sanguină afectată (fumători, cardiaci), abordare traumatizantă, hematom Supuraţie – nerespectarea asepsiei, imunitate scăzută Pareză – în cazul liftingului facial superficial, mai des poate fi lezată ramura temporală a nervului facial. Afectarea unor ramuri mai importante ale actui nerv poate avea loc la decolarea SMAS. Atenţie la disecţie! Cicatrice hipertrofică – se formează în special retroauricular, zonă predispusă spre chelaidoz, mai ales în cazul unei suturi în tensiune. Alopecie – lezarea foliculilor de păr, dereglări trafice în ţesuturile operate.
Etape de lucru
- Fotografierea pacientului inainte de de efectuarea interventiei chirurgicale
- Expunerea vizuala a actualei si viitoarei imagini / trasarea liniilor viitoare ale procedurii operatorii
- Consultatia post operatorie
- Fotografierea pacientului post operator (activitate fotografica)
- Asezarea in pagina a imaginii pacientului ante si post operator